Βάψιμο δωματίου

Πρώτη μας δουλειά είναι να αδειάσουμε εντελώς το δωμάτιο για να κινούμαστε άνετα στον χώρο. Απλώνουμε ένα νάυλον ή χαρτόνι από το χρωματοπωλείο για να προστατέψουμε το πάτωμα και χαρτώνουμε με καλής ποιότητας μπλέ χαρτοταινία γύρω γύρω ότι δεν θέλουμε να λερωθεί με μπογιά: πόρτες, μπαλκονόπορτες, παράθυρα, σοβατεπιά, ντουλάπες, καλοριφέρ και αιρκοντισιον.

Αφαιρούμε πρίζες και διακόπτες ή, αν δεν μπορούμε, χαρτώνουμε κι εδώ με χαρτοταινία. Αυτό φαίνεται χρονοβόρο και είναι το πιο βαρετό στάδιο, αλλά είναι απαραίτητο για να κάνουμε καθαρή δουλειά, και μας γλιτώνει πάρα πολύ χρόνο και κόπο στη συνέχεια.

Θα χρειαστούμε:

 1. Νάυλον ή χαρτόνι για να καλύψουμε το πάτωμα.
 2. Χαρτοταινίες
 3. Στόκο
 4. Σπάτουλα
 5. Γυαλόχαρτο 100 ή 120
 6. Τανάλια ή πένσα για αφαίρεση καρφιών από τον τοίχο
 7. Κατσαβίδι για να βγάλουμε πρίζες, κουρτινόξυλα, φωτιστικά αλλά και για να ανοίγουμε τα δοχεία των χρωμάτων
 8. Σκάλα για τα ψηλά κοψίματα
 9. Πινέλο για τα κοψίματα (1 καθαρό για κάθε χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε αν κάνουμε διχρωμία)
 10. Ρολό (1 καθαρό για κάθε χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε αν κάνουμε διχρωμία)
 11. Κοντάρι για το ρολό
 12. Σκαφάκι (1 καθαρό για κάθε χρώμα που θα χρησιμοποιήσουμε αν κάνουμε διχρωμία)
 13. Ρολάκι για πίσω από το καλοριφέρ
 14. Αστάρι γενικής χρήσεως (αν έχουμε εκτεταμένα στοκαρίσματα)
 15. Χρώματα
 16. Ξύλο για ανακάτεμα χρωμάτων
 17. Παλιά πανάκια, χαρτί κουζίνας, σφουγκαράκι κουζίνας μπορεί να χρειαστούν για καθαριότητα.
 18. Αλφάδι για να σημαδέψουμε ίσια αν χρειαστεί να τραβήξουμε ίσιες γραμμές για διχρωμίες.
 19. Μέτρο
 20. Μολύβι

Στο παράδειγμά μας εμείς, ετοιμάζουμε ένα παιδικό δωμάτιο. Ο τοίχος μας είναι το χαρτί πάνω στο οποίο θα στηθεί το έργο μας. Όσο καλύτερος είναι ο τοίχος τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι καθαρός και φρεσκοβαμμένος, χωρίς ξεφλουδίσματα, τρύπες, ρωγμές, υγρασία ή άλλες φθορές. Φρεσκοβαμμένος σημαίνει 2-4 μήνες το πολύ, όχι περισσότερο γιατί η επιφάνεια συγκεντρώνει ρύπους (σκόνη, καυσαέριο κ.τ.λ) που ενώ δεν είναι ορατοί με το μάτι επηρεάζουν τα χρώματα και δημιουργούν ελαττώματα στο έργο μας.

Αφαιρούμε όλα τα καρφάκια ή ούπα που υπήρχαν στον τοίχο. Ξύνουμε με σπάτουλα και αφαιρούμε ότι σαθρό υπάρχει, ξεφλουδισμένη μπογιά, «πεταλίδες» παλιούς στόκους, μαδημένες σιλικόνες.

φτιάξτο μόνος σου ζωγραφική παιδικού δωματίου, βάψιμο

Στοκάρουμε με ακρυλικό στόκο όπου χρειάζεται και αφήνουμε να στεγνώσει καλά. (Ιδανικά, τα κάνουμε αυτά από την προηγούμενη το απόγευμα, ώστε το πρωί να έχει στεγνώσει ο στόκος). Μόλις ο στόκος στεγνώσει τρίβουμε με το γυαλόχαρτο για να εξομαλυνθεί η επιφάνεια. Μικρά στοκαρίσματα της τάξεως 1cm δεν χρειάζονται αστάρωμα. Αν όμως είναι μεγάλα σαν αυτά της φωτογραφίας, καλό είναι να τα ασταρώσουμε.

Μετά από όλα αυτά ήρθε επιτέλους η ώρα για το καλύτερο: το χρώμα!

φτιάξτο μόνος σου ζωγραφική παιδικού δωματίου, βάψιμο

Επιλέγουμε χρώματα καλής ποιότητας, πλενόμενα. Δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένες εταιρείες αλλά αν ζητήσετε στο χρωματοπωλείο χρώματα ειδικά για παιδικούς χώρους, εύκολα στη συντήρηση και πλενόμενα θα σας κατευθύνουν σωστά. Χρώματα φθηνά του τύπου 15€ ο κουβάς έχουν λόγο που είναι φθηνά και δυστυχώς είναι ακατάλληλα για τη δουλειά μας.

Το πόσο χρώμα θα χρειαστείτε εξαρτάται από τις διαστάσεις των επιφανειών που θα βάψετε. Μετρήστε σωστά λοιπόν, κρατήστε σημειώσεις και πάρτε μαζί σας το χαρτάκι στο χρωματοπωλείο.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι με 1lt μπογιά μπορούμε να βάψουμε 2 χέρια 4-5 m2. Όσο πιο λείος ο τοίχος τόσο λιγότερη, ενώ όσο πιο άγριος τόσο περισσότερη μπογιά καταναλώνει.

Προσοχή:

 1. Αραιώνουμε με νερό όσο λέει στη συσκευασία ο κατασκευαστής και όχι περισσότερο για να αυγατίσει η μπογιά, ούτε λιγότερο για να είναι πιο καλυπτική γιατί δεν θα στρώνει.
 2. Αφού βάψουμε το πρώτο χέρι, περιμένουμε όσο λέει ο κατασκευαστής πριν ξεκινήσουμε το δεύτερο.
 3. Ανάμεσα σε κάθε χέρι, καλύπτουμε τα πινέλα και τα ρολά μέσα σε νάυλον ώστε να μην ξεραθούν μέχρι να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Δεν τα ρίχνουμε μέσα σε κουβά με νερό γιατί μετά θα τρέχουν τα ζουμιά πάνω μας ή στον τοίχο. Αν το ρολό ή το πινέλο πλυθεί, το στραγγίζουμε καλά και το ξαναχρησιμοποιούμε την άλλη μέρα που θα έχει στεγνώσει.
 4. Δεν βάφουμε όταν έχει υπερβολική υγρασία γιατί τα χρώματα δεν θα στεγνώνουν εγκαίρως με αποτέλεσμα τα κάνουν «τρεξίματα» στους τοίχους.

Εμείς σε αυτό το παράδειγμα, τραβήξαμε με το αλφάδι μια ίσια γραμμή και κολλήσαμε μια χαρτοταινία για να μας βγεί καθαρό το κόψιμο κατά το βάψιμο. Στη συνέχεια βάψαμε το κάτω μέρος του τοίχου ροζ ενώ τον υπόλοιπο τοίχο και το ταβάνι γαλάζιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s